Uitgebreid zoeken

HABITAT - een bordspel over (on)gelijkheid

In Habitat krijg je door een speling van het lot een bepaalde identiteit toegekend. Je wordt geboren in een welvarend land of net niet, je bent binnenstaander of niet, je hebt veel geld of niet,...

Vanuit die beginpositie waag je je aan jouw geheime missie. Daarvoor moet je voor jezelf of voor je medespelers een bepaalde hoeveelheid geld, kennis, macht en/of solidariteit halen.

Op je pad kom je verschillende gebeurtenissen tegen, die allemaal een invloed kunnen hebben op ieders geld, kennis, macht of solidariteit. Sommige kies je zelf, andere overkomen je gewoon, nog andere leg je een medespeler op. Economische crisis. Je krijgt een dochter. Je land gaat samenwerken met een ander land. Het leven zoals het is...

Habitat is een spannend bordspel voor 3 tot 5 spelers vanaf 10 jaar. Je beginpositie bepaalt veel, maar zeker niet alles. Je leeft je in, maar altijd met je geheime missie voor ogen. Je discussieert, maar bent vooral aan het spelen. 

Voor meer informatie over inhoud of aankoop (25 EUR + verzendingskosten): mail naar mensenrechteneducatie@vormen.org

Habitat is een spel van Vormen vzw en FireFlies vzw, ontwikkeld met steun van de Vlaamse overheid. 

 

 

Een bord vol kinderrechten is een online interactieve leeromgeving  met een uitgebreid aanbod aan verfrissend lesmateriaal voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Om participatief aan kinderrechten te werken  in de klas vanuit 6 verschillende thema’s die naadloos aansluiten op de eindtermen. Op het menu staan een 40-tal kant-en-klare activiteiten met lesfiches,  filmpjes,  audio’s,  werkbladen, presentaties  en verdiepende (interactieve) digitale oefeningen.  Al deze materialen zijn met één muisklik op te roepen om kinderen, al spelend, onderzoekend, kijkend, quizzend, lezend, zingend of knutselend, de nodige kennis, inzichten en vaardigheden omtrent kinderrechten bij te brengen. Al deze activiteiten zijn ontwikkeld met het oog op de realisatie van de diverse  eindtermen en worden aangeboden via verschillende thema’s:

- Wereldoriëntatie
- Nederlands
- Filosoferen
- Interactieve media
- Rode draad
- Muzische vorming

http://www.unicef.be/nl/leerkrachten/bordvolkinderrechten/

Typisch “vrouwelijk”? Typisch “mannelijk”? Ga met je groep op zoek naar genderstereotypen en bespreek de gevolgen. Met deze activiteit kan je aan de slag!

Activiteit waarbij deelnemers zich bewust worden van hun eigen privileges (=alles wat je een voordeel oplevert/je leven gemakkelijker maakt zonder dat je daar iets voor gedaan hebt) en bespreken hoe ze hiermee omgaan

 

Activiteit waarbij iedereen zichzelf voorstelt. De deelnemers ervaren het belang van het recht op een identiteit en leren genuanceerd reflecteren over verschillende dimensies van identiteit.

In 'de slag om de sinaasappel' ervaart je groep hoe ze zelf omgaan met een conflict en denken ze na over alternatieve strategieën voor conflictoplossing. 

In de methodiek 'Balablok' gaat de groep een bestaand verhaal verder uitdiepen. Je gaat op zoek naar linken met het echte leven en gaat aan de slag met creatieve verwerkingsmethoden om de lessen die we hieruit trekken mee te nemen. 

Via een grappig spel gemeenschapsgevoel ontwikkelen.Inzien dat verschillen nuttig zijn en verscheidenheid onmisbaar is.

Het onderwijs heeft een meervoudige opdracht aangaande mensenrechten en kinderrechten. Het moet deze rechten zelf toepassen én het moet de rechten mee helpen realiseren. Een belangrijk aspect van dit laatste is dat kinderen en jongeren ook over kinderrechten en mensenrechten moeten leren en dat ze tevens moeten leren bij te dragen tot een samenleving waar hun rechten en die van anderen gerespecteerd en gerealiseerd worden.
Recht-in-de-roos wil daartoe aan leerkrachten van het 5de en het 6de leerjaar van het lager onderwijs (10 à 12-jarigen) de nodige inzichten en werkwijzen aanbieden. Deel 1 van deze handleiding geeft daartoe aan de leerkracht achtergrondinformatie over kinderrechten en kinderrechteneducatie. Deel 2 bevat een brede waaier aan werkvormen die in de klas en op school te gebruiken zijn. Deel 3 bevat enkele materialen die bij meerdere werkvormen kunnen gebruikt worden. 

Een gezamenlijke wereldwijde inspanning door betrokken burgers kan het verschil maken.

Deze activiteit is een simulatie van het 'farmaceutische' proces in Zuid-Afrika in 2001. Het draait om volgende zaken: HIV/AIDS en toegang tot medicijnen, hoe strijdige aanspraken op rechten oplossen.

Deelnemers gaan zelf de straat op om uit te zoeken wat mensen motiveert om (niet) te gaan stemmen

Deelnemers nemen het thema 'democratie' aan om samen tot een stelling te komen en deze daarna in een debat te verkondigen

De deelnemers gaan zelf op zoek naar de ideale rol van media, burgers, ngo's en de regering binnen een democratie

30 kaartjes met de titels van de 30 artikels

Laagdrempelig en eenvoudig gezelschapsspel om met (kleine) kinderen over kinderrechten te praten.

Eenvoudige woordklapoefening rond kinderrechten

Eenvoudige en korte rijmoefening rond kinderrechten voor kleuters.

Handleiding voor vormingswerkers: met gemeentepersoneel aan de slag rond kinderrechten

Uitgebreid deeënboek om aan kinderrechteneducatie te doen bij 4 tot 10-jarigen. Met een algemeen kader en een praktijkvisie en verschillende Ideeënlijsten om thema’s en projecten te verrijken vanuit kinderrechteneducatie.

Een handleiding voor het opzetten van een 3-daags project om aan mensenrechten-en kinderrechteneducatie te doen in BuSO (OV3).
Afhankelijk van je eigen voorkeuren, je leerlingen, de logistieke mogelijkheden van je school, de beschikbare tijd, enz. kan je werkvormen uit dit pakket gebruiken en verwerken tot een eigen geheel.

Pagina's